Najważniejsze właściwości oleju kokosowego w pigułce
Dbałość o nasze zdrowie i kondycję zaczyna się od nas samych, od świadomości własnych potrzeb i wybierania produktów, które są najbliżej natury, która zawsze była sprzymierzeńcem dobrego zdrowia i długowieczności. Wszechstronnym i dobroczynnym darem jest olej kokosowy, stosowany w kosmetyce oraz świecie kulinarnym. Ważne, by wiedzieć, jakie kryje w sobie bogactwo, a także, jak i gdzie można go stosować, by wydobyć z niego to, co najcenniejsze.
Kokosowa kopalnia dobroci
Olej kokosowy zwany także masłem lub tłuszczem otrzymywany jest metodą tłoczenia miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszy to ten tłoczony na zimno, nierafinowany, a więc nieodkwaszany i niewybielany. Jako jeden z nielicznych produktów w swojej grupie zaliczany jest do znamienitych „super food”, a tym samym można powiedzieć, że ma on wprost zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Unikatowy skład
W cudownie pachnącej, białej mazi kryje się prawdziwe bogactwo.
W oleju kokosowym znajdziemy:
- kwas laurynowy, naturalnie występujący w mleku matki, który gwarantuje doskonałą odporność organizmu i jest nazywany naturalnym antybiotykiem
- kwas mirystynowy tworzący na naszej skórze doskonałą barierę UV, spowalniający procesy starzenia i silnie regenerujący
- kwas palitynowy odpowiedzialny za perfekcyjną gospodarkę wodną,
- kwas kaprylowy będący prawdziwym orężem naszej odporności i zbawieniem dla flory jelitowej
- kwas kaprynowy; idealny sprzymierzeniec układu pokarmowego, antyoksydant
- kwas stearynowy, naturalnie nawilża, wzmacnia i chroni.
Dodatkowo, w oleju kokosowym znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe tj. kwas oleinowy Omega-9 oraz kwas linolowy Omega-6, a także witaminy z grupy B, E, C, kwas foliowy oraz cynk, fosfor, potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez.
Podstawowe właściwości oleju kokosowego
Szerokie zastosowanie oleju kokosowego ma swoje wytłumaczenie w jego unikalnym, prozdrowotnym składzie. Rzeczywiście, może być produktem, który znajdzie swoje zastosowanie zarówno w kuchni, w domowej apteczce, łazience, a nawet przy pielęgnacji niemowląt. Uniwersalność nie wyklucza perfekcyjnych efektów, zwłaszcza jeśli olej będzie nierafinowany i przechowywany w odpowiednich warunkach – idealne jest zacienione miejsce, w którym temperatura nie przekracza 20 st. C.
Kokos dla zdrowia
Nierafinowany olej kokosowy odżywi i wzmocni nasz układ mięśniowy. Będzie miał doskonały wpływ na nasze serce, spowolni procesy starzenia, a także okaże się lekarstwem na egzemę i rany. Udowodniono, że jest on hamulcem dla rozwoju choroby Alzheimera oraz wspomaga układ kostny, zapobiegając osteoporozie. Co ważne, zawarte w nim średnie trójglicerydy MCT są błyskawicznie metabolizowane, dostarczając nam dużej dawki energii. Olej kokosowy wspomaga metabolizm, reguluje pracę jelit i reguluje poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo ma doskonałe działanie w przypadku przeziębień, zapalenia górnych dróg oddechowych, alergii, chorób związanych z tarczycą.
W domowym SPA
Warto olej kokosowy zaprosić do własnej łazienki i zamienić wszystkie inne kosmetyki, na jeden, niepozorny słoiczek, w którym drzemie autentyczne piękno. Nie jest żadną tajemnicą, że tenże specyfik jest idealny do czyszczenia zębów i odżywczych maseczek na zniszczone włosy. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i odżywczym upora się z suchą skórą, cellulitem, rozstępami i znienawidzonymi zmarszczkami.
Jego delikatność jest wprost idealna dla pielęgnacji niemowląt, mogą go stosować panie w ciąży i karmiące piersią. Nałożony na popękane, poranione miejsca stworzy kompres i przyspieszy gojenie. Jest zbawieniem przy poparzeniach skóry i przy ukąszeniach owadów. Istotną informacją jest to, że jego silne właściwości antyseptyczne i antybakteryjne czynią go produktem dedykowanym także cukrzykom w leczeniu tzw. stopy cukrzycowej. Można go stosować do aromatycznego i odprężającego masażu, chronić nim skórę podczas opalania i rozpuścić go w odżywczej kąpieli. Panie mogą go używać do demakijażu oczu i twarzy, a także do higieny intymnej.
Nowy smak kuchni
Jak każdy olej, idealnie wpisuje się w kuchenne kompozycje pełne nowych smaków. To produkt, który doskonale radzi sobie z wysokimi temperaturami (powyżej 200 st. C), więc idealnie nadaje się do smażenia. Wzbogaca smak sałatek, naleśników, koktajli, a także innych dań. W połączeniu z pieczywem stworzy duet doskonały. Jego wszechstronność sprawia, że jedynym ograniczeniem do zastosowania będzie wyłącznie nasza wyobraźnia. Nierafinowany olej kokosowy to zdrowie w najczystszej postaci.