Olej kokosowy w walce z nadwagą
Osoby, które marzą o pozbyciu się zbędnych kilogramów zazwyczaj są rozbawione, gdy słyszą o tym, że pomóc może im w tym tłuszcz. Nieprzypadkowo jednak nadwaga i otyłość nie gości tam, gdzie olej kokosowy jest stałym składnikiem kolejnych potraw. Jak to możliwe? Naukowcy podejrzewają, że kluczem do sukcesu jest tłuszczów zawartych w oleju kokosowym. W zdecydowanej większości przypadków spożywamy tłuszcze zbudowane z osiemnastu albo nawet więcej atomów węgla. Taki ich układ bywa dość niebezpieczny, aby bowiem tłuszcze zostały strawione konieczne jest ich rozbicie. To z kolei powoduje, że wiele małych cząsteczek podróżuje wraz z krwią do kolejnych tkanek organizmu i tam już pozostaje sprawiając, że nasza waga może pozostawiać wiele do życzenia. W przypadku tłuszczy zawartych w oleju koksowym jest nieco inaczej, nie mają one bowiem aż tak złożonej budowy. Jak łatwo się domyślić, wyrządzają w ten sposób znacznie mniej szkód naszej wadze, nie trzeba więc obawiać się o to, że ich spożywanie w krótkim tempie doprowadzi nas do nadwagi. W tym miejscu warto przypomnieć sobie zresztą o walorach smakowych oleju kokosowego i jego niecodziennej konsystencji, aby uświadomić sobie, że z powodzeniem możemy zastąpić nim każdy niezdrowy tłuszcz, który był obecny w spożywanej przez nas żywności.
Interesujący skład oleju kokosowego sprawia zresztą, że posiada on także kilka innych właściwości sprawiających, że jego stosowanie może pomóc nam w gubieniu zbędnych kilogramów. Nie od dziś wiadomo na przykład, że olej kokosowy przyspiesza przemianę materii, jest zatem wskazany tym osobom, które podejrzewają, że to właśnie zaburzenia metabolizmu nie pozwalają im schudnąć. Nie można nie docenić i tego, że mówimy o składniku, który dostarcza organizmowi energię przydającą się w czasie dnia obfitującego w obowiązki. Osoby, które włączyły go do swojej diety rzadziej odczuwają zmęczenie i chwilowe spadki koncentracji, a więc te reakcje typowe dla organizmu, które tak często skłaniają nas do sięgnięcia po słodką przekąskę. Olej kokosowy jest zresztą zdecydowanie mniej kaloryczny niż inne tłuszcze stosowane w polskiej kuchni, jego stosowanie jest więc dopuszczalne nawet wówczas, gdy znajdujemy się na diecie opierającej się na liczeniu kalorii. Owszem, samo używanie oleju kokosowego, bez refleksji dotyczącej naszych nawyków żywieniowych i sposobów, dzięki którym można je zmieniać, z pewnością nie przyczyni się do tego, że staniemy się bardziej szczupli i zdrowsi, jeżeli jednak zechcemy podjąć się trudu pracy nad sobą, z pewnością przekonamy się o tym, że olej kokosowy może nam w tym pomóc.