Mleko kokosowe - dlaczego warto używać go na co dzień?
Mleko kokosowe to składnik, który ma wyjątkowo dużo zastosowań w kuchni. Nadaje się do gotowania, słodkich i wytrawnych wypieków, a także przyrządzania koktajli. Z powodzeniem może zastępować mleko krowie. A do tego jest pyszne i zdrowe!
Mleko kokosowe - właściwości
Powstaje poprzez ekstrakcję miąższu kokosa, co oznacza, że mleko kokosowe to produkt całkowicie naturalny. Kupując je, warto zwrócić uwagę na skład. Najczęściej występują w nim dodatki również pochodzenia naturalnego, na przykład mąka z tapioki lub odrobina soli morskiej, która podbija kokosowy aromat.
Samo mleko jest bardzo tłuste i pożywne. W kuchni może służyć zarówno jako śmietanka (na przykład do zagęszczenia sosu), jak i mleko. Choć jego smak na surowo jest wyraźnie kokosowy, nie będzie dominować, zwłaszcza w wypiekach. Mleko kokosowe jest też wyjątkowo uniwersalne: można je spożywać na surowo lub po przegotowaniu. Nie waży się i świetnie współpracuje z innymi składnikami. Ponieważ jest tłuste, doskonale sprawdza się jako baza w różnych przepisach.
Do czego użyć mleko koksowe?
Możliwości są nieograniczone, znakomicie nada się między innymi do:
- wypieków
- płatków owsianych
- owocowych koktajli i smoothies
- deserów
- naleśników
- dań mięsnych i rybnych
- owoców morza
- zup
- napojów, na przykład kawy
Oczywiście trudno wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez mleka kokosowego. Produkty takiej marki, jak Ecomil staną się podstawą do stworzenia pysznego curry lub aromatycznej zupy tom yum. Połączenie smaku kokosa, kolendry i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu każdemu.
Mleko kokosowe szczególnie mocno doceniają osoby, które nie tolerują laktozy, są uczulone na mleko krowie oraz orzechy lub preferują dietę wegańską. Jego tłusta struktura sprawia, że można z niego zrobić bitą śmietanę lub lody, dzięki czemu weganie bez trudu przygotowują w kuchni wszelkie słodkości.
Mleko kokosowe - przepis na szybki deser
Kokosowy ryż z mango to przepis, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jego smak zaskoczy każdego łasucha. Aby przyrządzić tę przekąskę, potrzebne będzie mleko kokosowe, które można kupić w markecie organic24.pl, świeże mango, biały ryż, sok z cytryny oraz cukier (lub inny dowolny słodzik).
Ten tajski przepis ma wiele wariacji. Najprościej ugotować ryż w mleku kokosowym z dodatkiem odrobiny soli. Gdy będzie miękki, można dodać do niego jeszcze trochę płynu, a następnie dorzucić cukier i sok z cytryny do smaku. Tak przygotowany ryż wystarczy wyłożyć na talerzyk lub do miseczki, a na górę położyć sporą porcję dojrzałego mango, pokrojonego w kostkę lub plasterki. Słodką przekąskę najlepiej zjadać na zimno (w temperaturze pokojowej) lub ciepło. Jest sycące, więc może stać się daniem głównym, a jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Mleko kokosowe w połączeniu z soczystym mango daje niesamowity efekt!
Co warto wiedzieć o mleku kokosowym?
Chcąc przygotować z mleka kokosowego na przykład bitą śmietanę, należy je bardzo mocno schłodzić w lodówce, najlepiej przez dwanaście godzin. Wówczas warstwa kokosowego tłuszczu oddzieli się od wody, co jest zjawiskiem całkowicie naturalnym.
Mleko kokosowe to produkt bardzo zdrowy, który można spożywać na co dzień, choć w ograniczonych ilościach ze względu na wysoką kaloryczność. Zawiera białko, mangan, miedź, fosfor, magnez i żelazo. Jest oczywiście bezglutenowe i rzadko kiedy uczula. Nadaje się zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Ci, którzy nie próbowali wcześniej mleka kokosowego, powinni koniecznie włączyć je do kuchennych eksperymentów, bo jego bogaty smak potrafi zamienić zwyczajne danie w coś wyjątkowego.